Julromaner – 5 böcker du borde läsa i jul

Julböcker har fullkomligt exploderat i Sverige de senaste åren, och vi älskar den här trenden. För vem vill inte läsa om livets toppar och dalar, kärlek och vänskap kryddat med julmagi?

Just den typen av böcker är det vi vill ge ut. De som både ger dig varma julkänslor men också låter dig möta karaktärer som bosätter sig i hjärtat.

Redo för lite boktips?

Julböcker som tar upp tuffa ämnen

Havsvikens bokcafé av Caroline Hurtig

Berörande feelgood om livet efter ofrivillig barnlöshet

Havsvikens bokcafé av Caroline Hurtig

Efter år av ofrivillig barnlöshet tvingas läkarna att plocka ut Lunas livmoder. I samma stund lämnar hennes man, sedan tio år, henne att hantera sorgen själv.

Luna är trettiosju år, skild och barnlös, inget i livet har blivit som hon tänkt sig. Plötsligt ska hon börja om och skapa sig ett nytt liv.

Hon köper en bokhandel i den gamla kustorten Havsviken med ett mål. Hon ska läka sitt krossade hjärta med böcker och choklad. Men Luna finner mer än vad hon väntat sig. Och hur kommer man över sorgen att aldrig få barn?

Havsvikens bokcafé är en berörande feelgood om att tvingas börja om. Caroline Hurtig lyfter endometrios, IVF och livet efter kampen mot ofrivillig barnlöshet. För vad händer när alla drömmar om barn raseras och livet inte blir som man först tänkt?

Det är Hurtigs tionde roman och den första i serien Havsviken.

Genre: Feelgood
Format: Danskt band (snart även e-bok och ljudbok).

Missa aldrig ett boktips från oss: Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev.

Just nu får du dessutom en gratis e-novell som ny prenumerant.

En jul av minnen av Gabriella P. Kjeilen

Gripande julromantik om att våga hitta det fina i livet trots djup sorg

En jul av minnen av Gabriella P. Kjeilen

Julia Erlandsson har inte varit hemma i Lummeby på tolv år. Men när hennes pappa bryter benet och inte orkar resa till henne över julen tvingas hon tillbaka. Minnen från det förflutna jagar henne och trots att hon försöker söka skydd i böckernas värld gör allt henne påmind om vad som hände där för tolv år sedan. Det som fick henne att lämna allt och fly.

När Martin Bäckmans mamma drabbades av alzheimers och flyttade in hos honom sattes allt annat på paus. Nu, flera år senare, står han ensam i sitt stora hus när modern tvingats flytta in på hem. Han inser att han befinner sig i lite av en livskris och vet inte riktigt vad han ska göra härnäst. Inte blir det lättare av att hans ungdomskärlek plötsligt dyker upp efter att ha försvunnit spårlöst ur hans liv så många år tidigare.

En jul av minnen är en varm julroman om att våga bemöta trauman och sorg för att kunna gå vidare och hitta lyckan. Gabriella P. Kjeilen varvar skickligt romantik och familjeband med svärta och livets baksidor.

Genre: Romantisk feelgood
Format: Danskt band, e-bok och ljudbok.

Julböcker med relationerna i fokus

Julstämning uthyres av Olivia Reimhagen

Hjärtevärmande romantik om två män som tvingas dela lägenhet över julen

Julstämning uthyres av Olivia Reimhagen

William tar gärna jobbet i Malmö över jul då han efter sin mammas död hellre låtsas som om högtiden inte finns. Dessutom är han i desperat behov av de extra pengarna. Det enda han behöver är en plats att bo på i två veckor. Enkelt.

Elias vägrar fira jul med familjen i år, och den vältajmade vattenläckan på jobbet gjorde att han fick massa övertid och en perfekt ursäkt för att slippa. Om han bara hittar en lägenhet inne i stan kan han nog gömma sig från familjen under hela julen.

Iris hyr ut via Airbnb, men de två männen hör av sig samtidigt. På minuten. Hur kan hon säga nej till en av dem? Fast lägenheten är i och för sig stor nog för två och det är ju trots allt jul

Julstämning uthyres är varm romantik om oväntade möten i juletid. Det är Olivia Reimhagens debutroman.

Genre: Romantisk feelgood
Format: Danskt band, e-bok och ljudbok.

Julmiraklet av Caroline Twamley

Gnistrande snölandskap och oväntad vänskap över generationsgränserna

Julmiraklet av Caroline Twamley

Sommaren 1961 har Petter och Inger en svallande tonårsromans. De lovar varandra evig kärlek, trots att de kommer från helt skilda världar.

Sextio år senare flyr Daniel storstaden med brustet hjärta. I det slitna gamla torpet, som i annonsen beskrevs som en vitmålad dröm, finner han inte bara mystiska gamla brev som ger honom bränsle till sin historiska roman. Han finner också Sara som bor i huset intill.

Sara bor ensam med sin livliga labrador. Efter att hennes mamma gått bort och relationen till systern blivit allt mer främmande har hon bara sin pappa kvar. Den stundande julen känns allt annat än lustfylld, tills hennes nyvunne granne kommer med ett förslag.

Julmiraklet av Caroline Twamley är en romantisk feelgood om hur människors liv flätas samman och om oväntad vänskap i juletid.

Genre: Romantisk feelgood
Format: Danskt band och e-bok.

Julpusslet av Caroline Twamley

Bonderomantik och familjehemligheter i julig vintermiljö

Julpusslet av Caroline Twamley

När mäklaren Alicia får veta att hennes pappa äger ett hus som han ärvt efter sina morföräldrar bestämmer hon sig för att fly dit över julen. Det ödsliga huset, Lilla Ryen, är en perfekt tillflyktsort för att komma bort från familjen samtidigt som hon kan göra en egen värdering av fastigheten.

Närmsta granne är skogsbonden Niklas. Han lever ensam förutom varannan vecka när det är hans tur att ha dottern. Efter en tragedi sökte han sig till samhället för en ny start och när Alicia stiger in i hans liv kämpar han emot de känslor som sprakar mellan dem.

Samtidigt väcker Lilla Ryen Alicias nyfikenhet kring sin familjs historia och vad som faktiskt utspelat sig där. Gamla album och ett upphittat litet kors blir ledtrådar i jakten på en begravd familjehemlighet.

Julpusslet är en värmande feelgood om att hitta sig själv genom sin familjs historia. En fristående uppföljare till Julmiraklet. Det är Caroline Twamleys sjunde roman och den tredje utgiven på Seraf förlag.

Genre: Romantisk feelgood
Format: Danskt band, e-bok och ljudbok.


Nya julböcker 2023

Julmagi av Caroline Twamley
Julmagi av Caroline Twamley
Snöglober, varm choklad och du av C N Persson
Snöglober, varm choklad och du av C N Persson
Insnöad av Anna Granberg
Insnöad av Anna Granberg

Fler böcker att läsa i vinterkylan

Äktenskapspakten av Maria Arell
Äktenskapspakten av Maria Arell
De sista gudarna av Caroline Hurtig
De sista gudarna av Caroline Hurtig
Vintergnista - Antologi
Vintergnista – Antologi

Missa aldrig ett boktips från oss: Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev.

Just nu får du dessutom en gratis e-novell som ny prenumerant.

Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer