Intervju med Lovisa Wistrand om Havsfödd

Vi ställde några frågor till Lovisa Wistrand i samband med hennes boksläpp av fantasyromanen Havsfödd.

Du får gärna börja med att berätta lite om Havsfödd.

Det är en episk fantasy romance som handlar om två rivaliserande arter av sjöväsen. För mig är det en kärlekshistoria mellan en kvinna och en man som egentligen är fiender, men för att komplicera det hela är de dessutom barndomsvänner.

Till skillnad från Rovmärkt är det här en bok som kan mäta sig med Drakviskaren på så sätt att världen står på spel. De beslut Liandra tar kan påverka hela artens överlevnad. Jag menar inte att Rovmärkt är sämre på något sätt, utan att det är en annan typ av bok.

Den zoomar in på Etara och hennes liv som nybliven skepnadsskiftare, medan Havsfödd innehåller krig, djuphavsbestar, ett magiskt halsband och en antagonist som vill förstöra allt. Så den är lite mer ”tyngre fantasy” på så sätt.

Havsfödd var ju bland det första som du skrev och du har gjort en omskrivning av manuset, hur gick den processen till?

Ja, manuset ville inte lämna mig i fred. Liandra gillade inte att ligga i en byrålåda, om vi säger så. Till slut fick jag nog på allt tjat och valde att göra en total omskrivning. Att redigera lite lätt skulle inte fungera med den texten. Språket var för dåligt.

Jag skapade alltså ett nytt dokument i Word som jag döpte till Havsfödd i stället för I havets djup (som den hette förut) och började skriva ny text. Jag har två skärmar till datorn, så jag lät den gamla versionen av manuset ligga öppen på ena skärmen. På så sätt kunde jag följa med i storyn och ha den gamla berättelsen som ram, medan jag skapade helt ny text och dessutom gjorde stora ändringar på karaktärerna och händelserna.

Efter dessa tio år kunde jag vara min egen lektör och kände vad som behövde strykas och förändras. I min blogg Just Another Writeress (som sällan uppdateras numera) har jag skrivit mer om den processen.

Varför valde du att skriva om Havsfödd och försöka få den utgiven?

Jag har en oförmåga att släppa gamla manus. Normala författare går vidare och skriver nytt i stället för att gräva bland soporna, men jag klarar inte det. När jag debuterade med Drakviskaren hade jag redan skrivit tre outgivna manus: Equidae, Rovmärkt och Havsfödd, tre berättelser som betydde mycket för mig.

Successivt valde jag att skriva om dem och se till att de blev utgivna. Länge visste jag dock inte om jag skulle orka gå igenom den processen med Havsfödd, för den var sämst skriven av alla, men till slut kunde jag inte hålla mig längre. Jag älskar sjöjungfrur och framför allt älskar jag berättelsen som Havsfödd bygger på.

Jag läste igenom manuset och kände bara ”wow, wow, wow, vilken story! Vad synd att den är så dåligt skriven”. Då visste jag att jag behövde fixa det.

Vem är din favoritkaraktär och varför?

Jag måste säga Liandra eftersom hon är huvudpersonen. Hon har varit med mig sedan 2010, så det är svårt att inte ha henne som favorit.

Mycket har förändrats i hennes historia genom åren, till exempel har hennes syskon bytt namn flera gånger och i slutändan fick hon inga syskon alls, men genom alla stormande förändringar har hon stått stadigt.

Hon är densamma som hon var från början och det är jag glad för. Hon råkar ut för en del obehagliga saker i Havsfödd, men nu hoppas jag att hon är lycklig. Ja, för mig känns det som om hon finns på riktigt, haha!

Vilken research gjorde du till Havsfödd?

Med hjälp av Google lärde jag mig mycket om havet, reven och korallerna. Sedan gick jag runt i Google Maps för att ta reda på hur Varberg såg ut. Men förutom det har jag behövt förlita mig på min egen fantasi.

Jag menar, det går inte att researcha hur en undervattensvärld ska se ut, för det är upp till mig. Jag kunde säkert ha läst andra böcker om sjöjungfrur, men det verkar inte finnas många och dessutom ville jag inte plagiera någon annan.

Det är både svårt och roligt att inte ha några ramar att förhålla sig till, som att börja cykla utan stödhjul eller balansera på ett rep. Det här blev en djupdykning ner i min egen hjärna och jag hoppas att ni ska gilla det!

Vad har varit roligast med att skriva Havsfödd?

Att skriva om undervattensstäder, helt klart! Att komma på hur de ska se ut, vad affärerna ska heta och vad de har för dörrar, om sjöjungfrur använder stolar (nej) och hela den här grejen att man kan röra sig åt sidorna men också upp och ner. Jag har verkligen behövt tänka till.

Sedan var det löjligt roligt att skriva sexscenen som finns i boken. Den är väldigt … tja, annorlunda.

Vad skriver du på härnäst?

Just nu terapiskriver jag ett feelgoodmanus som handlar om livet med småbarn, men jag funderar också på vad min nästa fantasybok ska handla om.

Det finns så många idéer och de slåss i huvudet. Det har jag sagt många gånger, men det vore verkligen kul att skriva en tredje bok om skepnadsskiftare, så det funderar jag lite på. Sedan har jag faktiskt ett annat påbörjat sjöjungfrumanus som utspelar sig i samma värld som Alvblodstrilogin. 🙂


Havsfödd av Lovisa Wistrand
Havsfödd av Lovisa Wistrand

Fartfylld fantasy romance om hemligheterna som vilar i havets djup

Havsfödd av Lovisa Wistrand

”Om du sätter din fot i havet så kommer du att dö.”

Liandras mormor är övertygad om att det vilar en förbannelse över kvinnorna i deras släktled och gör allt för att hon inte ska drunkna. Men Liandra dras ändå till havet. Snart slukas hon av djupet tillsammans med Nataniel, barndomsvännen som övergav henne.

Istället för att dö vaknar Liandra upp till en värld helt olik den på land. Hon har blivit förd till en undervattensstad, där friden emellertid blir kortvarig. Staden attackeras av monstruösa varelser och i kaoset ser hon Nataniel med fienden. Han överlevde och han är en av dem.

Nu måste Liandra och hennes allierade söka upp en mytomspunnen artefakt som sägs ge bäraren kraften att rädda havet från all ondska, men vad händer med personen som tvingas bära den?

Havsfödd är en ny, fartfylld fantasy av Lovisa Wistrand om hemligheter som vilar i havets djup.

Genre: Fantasy
Format: Danskt band och e-bok.

Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer