Blodskymning och Sommarkvällar i Havsviken.

Feminism och kvinnors värde i nya ljudbokssläpp 

Kan verkligen en feelgood och en dystopi ha något gemensamt? Jo, det kan de minsann.

I både ”Sommarkvällar i Havsviken” av Caroline Hurtig och ”Blodskymning” Lovisa Wistrand berörs våld mot kvinnor, feminism och kvinnors värde i samhället. Ämnen som ligger båda författarna nära om hjärtat.

– Idén växte fram en dag när jag, som så många andra, fick nog. Jag fick nog av männens våld mot kvinnor, på hur utsatta vi är i samhället, på hur unga tjejer inte kan gå ute om kvällarna utan att bli våldtagna, berättar Lovisa.

Att skriva boken blev ett sätt för Lovisa Wistrand att få utlopp för sin ilska.

– Kvinnorna får sin hämnd, så mycket kan jag säga, men en sådan framtid är inte vacker.

I feelgoodserien om Havsviken vill Caroline Hurtig beröra kvinnors roll i samhället och lyfta karaktärer som aktivt försöker bryta mot dessa normer. 

– Luna kämpar i första boken med hur livet blir utan barn och vad hon har för värde som kvinna när hon inte kan få barn, berättar Caroline. I andra boken följer vi Siri som hela livet blivit sexualiserad och förlorat sitt värde som person. I Havsviken får de båda landa och hitta ny mening i livet.

Även om böckerna skiljer sig åt har de ändå gemensamt att de båda fötts ur en frustration hos författarna om hur kvinnor behandlas i samhället. Av den rädsla kvinnor lever med, av utsattheten, av de förutfattade meningar och normer som läggs på deras axlar. 

– I Blodskymning har allt gått för långt, för det här hatet och hämndbegäret är inte bra för någon. Kontentan är att man inte ska överdriva åt det hållet heller. Inget kön borde styra över det andra, säger Lovisa.

Kan böckerna bidra med den förändring som samhället behöver, åtminstone lite grann? Det hoppas författarna.

– Genom att lyfta dessa ämnen hoppas jag kunna skapa en medvetenhet och ge kvinnor hopp om att de kan gå sin egen väg, oavsett vad samhället säger. Och att de alltid har ett värde i sig själva, säger Caroline.


Sommarkvällar i Havsviken

Caroline Hurtig

Sommarkvällar i Havsviken av Caroline Hurtig

Siri har lämnat ett destruktivt förhållande bakom sig och funnit en trygg plats hos sin bästa vän i Havsviken. Men skuggor är svåra att glömma, framförallt när de hotar från varje hörn. Hon är fast besluten att börja om, ge livet en andra chans.

Men när Siri möter ungdomskärleken Matteo är hon tvungen att möta de mörker hon flytt ifrån för att någonsin ha en chans att gå vidare. Ska hon berätta varför hon aldrig hörde av sig efter deras ljuva sommar tillsammans? Kommer han förlåta henne? Och har hennes före detta verkligen släppt taget, eller är det hans fotsteg hon hör utanför fönstret om nätterna? 

Sommarkvällar i Havsviken är den efterlängtade uppföljaren till Havsvikens bokcafé. En värmande feelgood om andra chanser.

Genre: Romantisk feelgood
Format: Danskt band, e-bok och ljudbok.


Blodskymning

Lovisa Wistrand

Blodskymning av Lovisa Wistrand
Blodskymning av Lovisa Wistrand

I arenan ska alla dö. Är det ens möjligt att överleva Blodskymning?

År 2083 har kvinnorna tagit makten och ett radikalt, feministiskt parti styr Sverige. Alla pojkar och män har stängts in i arbetsläger, fängelser och reproduktionscenter.

Diktatorns dotter Kiala utbildas till att bli moderns efterträdare, men när hon hittar en skadad man ställs allt på ända. Vem är han? Vad har han gjort? Och vågar hon hjälpa honom?

Sylvain arbetar för motståndsrörelsen. Hans uppdrag är att kidnappa diktatorns dotter och utpressa ledningen. Men Kiala är inte som han trodde. Allt går fel och snart kastas de in i ett farligt spel som ingen kan vinna.

Blodskymning är en fristående dystopi skriven av fantasydrottningen Lovisa Wistrand.

Genre: Dystopi
Format: Danskt band, e-bok och ljudbok.

Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer