Under mörk jord och Christina Öhman

Piteås skräckdrottning är tillbaka med efterlängtad uppföljare  

Christina Öhman, författaren bakom hyllade skräckromanen “Under svart himmel”, är tillbaka med den efterlängtade, fristående uppföljaren “Under mörk jord”. Än en gång bjuder hon på norrländsk, vemodig skräck som griper tag i läsaren.

Denna gastkramande berättelse kretsar kring en traumatiserad obduktionstekniker vid namn Dennis som en dag får in en väldigt märklig kropp till bårhuset. Den monstruösa saken tros vara död. men försvinner när den ligger oövervakad under natten.

Författaren utforskar teman som förvandling och ensamhet, vilka är återkommande i hennes böcker. Men hon väver också in missbruk som något huvudkaraktären kämpar mot.

– Dennis kämpar även mot att falla tillbaka i ett gammalt missbruk av alkohol och smärtstillande som redan förstört hans liv en gång, berättar Christina.

Norrländsk, vemodig skräck

I serien “Under” bjuder Christina in läsarna till ett mörkt Norrland och “Under mörk jord” utspelar sig främst i Luleå. Dennis bor i centrala staden och arbetar på Sunderby sjukhus.

– Som Pitebo har jag förstås besökt Luleå många gånger. Jag har aldrig bott där, men studerat där, övernattat på hotell och gått omkring i den centrala staden. Jag har också många gånger själv varit patient på Sunderby sjukhus, både vid sjukdom och då barnen föddes, berättar Christina.

Christina har starka kopplingar till Luleå, där boken utspelar sig, och har till och med varit patient på Sunderby sjukhus. Denna personliga anknytning har hjälpt henne skapa en autentisk atmosfär i berättelsen.

Förutom Luleå, återvänder Christina till Harrträsket i boken, inspirerad av egna minnen från platsen.

– Som liten bodde jag en period i Norrfjärden och jag har badat i Harrträsket många gånger. Därför var det extra roligt att använda den platsen och gestalta den i ett helt annat ljus än det från mina minnen. Platsen i boken skulle egentligen kunna sägas vara inspirerad av Harrträsket, för miljön har delvis omformats för att passa min vision, avslöjar Christina.

Hennes debutroman “Under svart himmel” blev hyllad bland läsarna och ”Under mörk jord” är inget undantag. BTJ beskrev den som ”en mycket originell och samtidigt en vemodig skräckroman” med välskrivet språk.

Under mörk jord” släpps i bokhandeln 10 oktober och som ljudbok 27 oktober.

Under svart himmel av Christina Öhman
Under svart himmel
Under #1
Under mörk jord av Christina Öhman
Under mörk jord
Under #2

Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer