Frida Gamero Käll och Revir

Vardaglig skräck i Heby-författaren Frida Gamero Källs “Revir”  

Debutanten Frida Gamero Käll tar läsarna med på en gastkramande resa genom våra mörkaste rädslor i den nysläppta skräcknovellsamlingen ”Revir”. Med vardagliga miljöer som kuliss låter hon skräcken få komma nära inpå läsaren. 

Samlingen bjuder på en unik blandning av berättarstilar och scenarion där mänskliga revir och det övernaturliga skickligt flätas samman. Frida Gamero Käll slår hål på den sköra illusionen om trygghet i en värld där mobilen alltid är nära och låsta dörrar ger oss en falsk känsla av säkerhet.  

– Lägg till att det inte är i staden, i radhuset eller på ICA, vi tänker oss möten med väsen och övernaturligheter. Spöken hör till kyrkogårdar och gamla övergivna herrgårdar, trollen och maran bor i de djupa skogarna. När det okända dyker upp mitt i det välkända bryts den känsla av kontroll vi har över vardagen och våra liv. Ingenstans är vi säkra, vi har ingenstans att fly för vi är redan där vi borde vara trygga, säger Frida.  

Flera av novellerna i ”Revir” skildrar kvinnors utsatthet i ett postpatriarkalt samhälle, där de ofta är utelämnade till män och institutioner som säger sig vilja skydda dem. Denna tematik ger samlingen en djup och angelägen dimension, som belyser de komplexa samhällsstrukturer som många kvinnor fortfarande kämpar mot. 

De flesta av novellerna utspelar sig i en icke namngiven modern storstadsmiljö, men några av dem är mer uttalat Stockholmsbaserade. Frida själv var tidigare bosatt i förorten Handen. 

– Även om jag trivdes bra och upplevde mycket fint i Stockholm under de åren minns jag också den dubbelhet som storstadslivet bär med sig. Man är aldrig långt från andra människor men anonymiteten leder lätt till ensamhet. Närheten till vård och polisväsende borde ge trygghet men ändå är staden en farlig plats att vara på, överlag mycket farligare än ute på landet där det kan vara långt till närmaste granne, reflekterar Frida.  

Frida Gamero Käll är en mångsidig person med en passion för skapande och berättande. Förutom sitt författarskap, ägnar hon sig åt naturen, spel, hantverk och arrangemang av levande rollspel. Hon är numera bosatt i ett hus med vildvuxen trädgård på landet utanför Heby med familj, katter, höns och en irländsk varghund. 

Skräcksamlingen “Revir” släpps i bokhandeln 12 oktober.  

Revir av Frida Gamero Käll
Revir

Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer