Romantasy – därför ger de ut den populära genren 

Romantasy, eller fantasy romance, är en genre som fullkomligt exploderat på TikTok under hashtaggen #BookTok. Förlaget Seraf förlag var tidiga på bollen och började ge ut romantisk fantasy redan 2013. 

– För oss har det alltid varit en fantastisk genre och något vi själva vill läsa, så jag har följt utvecklingen på BookTok med stor förtjusning, berättar Gabriella P. Kjeilen som är en av förläggarna på Seraf. 

Gav ut romantasy tidigt

När förlaget grundades 2013 var det just romantisk fantasy som stod i fokus. Sedan dess har de breddat med fler genrer, men romantasy är fortfarande en stor del av utgivningen. 

– Det är något alldeles särskilt att få läsa om en episk fantasyvärld med en stark kärlekshistoria i fokus, säger Gabriella. Det får gärna vara lite hetta i också, eller spice som det ofta pratas om på TikTok. 

Gudar av röta och undergång av Linnéa Engmang
Gudar av röta och undergång
Den röda falken
Solens dotter

Hoppas på att se förändring i bokbranschen

Förlaget hoppas på att de TikTok-böcker som nu översätts även kan öka intresset för svenskskriven fantasy. 

– Nackdelen med BookTok är att alla helst läser på engelska, svenskan känns inte lika häftig. Men jag hoppas att nu när böckerna faktiskt översätts så kan vi se en förändring även på den svenska marknaden där fler aktivt väljer att läsa på svenska. 

De hoppas också att detta ska ge romance-genren ett bättre rykte överlag. 

– Det finns så mycket fördomar mot romance och folk som kallar det för ”tantsnusk” eller i detta fall ”alvsex”. När vi började fick vi ofta pikar om att vi hade kärlek i vår fantasy, säger Gabriella. Jag hoppas att vi ser en förändring där fler accepterar att kärlek faktiskt är något fint och som är helt okej att läsa om. Allt måste inte vara ond bråd död och tragiska livsöden. Ibland behövs lyckliga slut. 

Fortsätter ge ut fantasy med romantik

Förlaget har i dagsläget ett tjugotal titlar som har stark romantisk handling ihop med magiska intriger, och fler är på gång under 2024. 

– Vi kommer aldrig sluta ge ut romantasy, eller paranormal romance heller för den delen. Vi älskar den här genren och så länge som vi har briljanta författare som skriver i den kommer vi fortsätta, säger Gabriella. 

Här hittar du fler av förlagets titlar i genren romantasy.

Du kan också kika in i webbutiken Bokligheter.se där du hittar förlagets romantasy-böcker.

Havsfödd av Lovisa Wistrand
Havsfödd
Ensamvarg
Blodskymning av Lovisa Wistrand
Blodskymning

Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer